Welcome to Our Website

İtalyanlar, kahve fiyatlarında artıştan endişeli

Uzun zamandır uygun fiyatlı kahve içmeye alışkın İtalyanlar, ekmek gibi bir ihtiyaç malzemesi olarak gördükleri kahve fiyatlarının üçte iki oranında artacağı haberlerini endişeyle karşıladı. Onlar, alışkanlıklarına uygun fiyatlarla devam etmek istiyor.

Financial Times’taki habere göre, uzun zamandır ultra uygun fiyatlı kahvelere alışkın olan İtalyanlar üçte iki oranında artacak fiyatlar karşısında huzursuzlanmaya başladı.

“HERKES KORKUYOR VE PANİKLİYOR”

Kahve kalitesini belgeleyen İtalyan Espresso Enstitüsü’nün başkanı Luigi Morello, “Herkes espresso fiyatları konusunda oldukça gergin, korkuyor ve panikliyor” dedi.

BATI AVRUPA’NIN EN UCUZ KAHVELERİ ORADA

İtalyanlar, ülkenin her yerde bulunan ve keyifli kahve barlarında bir espresso için yaklaşık 1,20 euro veya bir cappuccino için 1,50 euro ödeyerek Batı Avrupa’nın en ucuz kahvelerinden bazılarını içiyor.

Düşük kahve fiyatları yoğun bir kafein alışkanlığı yaratırken, etkili tüketici derneği Assoutenti İtalyanların ve yabancı turistlerin kamu kuruluşlarında yılda 6 milyar kahve tükettiğini ve yaklaşık 7 milyar euro gelir elde ettiğini tahmin ediyor.

Ancak iklim değişikliğinin neden olduğu küresel kahve arzındaki aksaklıklar, İtalyanları günlük kahve shotları için 2 euroya kadar ödeme yapmaya zorlayabilir.

NEW YORKLU’YA UCUZ, ROMALI’YA PAHALI

Londralılar veya New Yorklular için hala büyüleyici derecede ucuz olan kahve fiyatı Romalılar için bir şok etkisi yaratıyor.

Assoutenti, baristaların artan enerji maliyetleri ve diğer baskılarla karşı karşıya kalması nedeniyle İtalya’daki espresso fiyatlarının 2021’den bu yana yaklaşık yüzde 15 arttığını belirterek tüketici gruplarını ayağa kaldırdı.

Assoutenti Başkanı Gabriele Melluso, yerel kafe fiyatlarındaki herhangi bir artışın “milyonlarca vatandaş için günlük bir ritüeli” tehdit edeceğinden ve Covid-19 salgını sırasında kahve makinesi satın alanları evde içmeye iteceğinden yakındı.

Melluso, “Kahvenin fiyatı daha da artarsa, nüfusun bir kısmı barda espresso içmekten tamamen vazgeçebilir” dedi.

“FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ” GÖRÜŞÜ

Ancak baristaları temsil eden dernekler, özellikle espresso ve diğer kahve karışımlarının satışlarının tipik olarak satışların yüzde 30’unu oluşturduğu geleneksel kahve barları için daha fazla fiyat artışının kaçınılmaz olduğu konusunda uyarıyor.

Küresel kahve fiyatları, dünyanın başlıca yetiştirme bölgelerindeki kötü hava koşullarının bir sonucu olarak son zamanlarda rekor seviyelere yükseldi.

New York’ta işlem gören üst düzey arabica kahvesinin vadeli fiyatları bu hafta pound başına 2,49 dolara tırmanırken, Londra’da robusta çekirdeklerinin fiyatları ton başına 5 bin doları aşarak bir yıl önceki fiyatların iki katına çıktı.

KORSAN SALDIRILARI SEKTEYE UĞRATIYOR

Tedarik zincirleri de Husi militanlarının Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırıları nedeniyle sekteye uğruyor. Kasım ayından bu yana Asya ve Avrupa arasında hareket eden gemiler Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu çevresindeki çok daha uzun rotayı kullanmak zorunda kalıyor.

Kahve kavurmacılar da fiyatlarını artırdı. Lavazza Group Başkanı Giuseppe Lavazza, Temmuz ayında Financial Times’a verdiği demeçte, Illycaffe’nin CEO’su Cristina Scocchia’nın geçen ay halka açık büyük bir forumda yinelediği bir uyarıyla, daha fazla artışın muhtemel olduğunu söyledi.

Ancak kahve fiyatlarındaki bu artışa rağmen Melluso, İtalya’daki kahve barları için “bir fincanın üretim maliyetinin satış fiyatından önemli ölçüde düşük olduğu ve kar marjlarının devam ettiği” konusunda ısrar etti.

“ÖZEL KAHVE BARLARININ BAŞI DERTTE”

Morello ve sektörü temsil eden diğerleri ise aynı fikirde değil.

İtalya’daki yaklaşık 132 bin kahve barının çoğunu temsil eden İtalyan Kamu Kuruluşları Federasyonu Başkan Yardımcısı Luciano Sbraga, “Özel kahve barlarının başı dertte” dedi, şöyle devam etti:

“Sadece aileler tarafından işletiliyorlarsa, çalışanları yoksa ve pahalı yerleri yoksa çalışabilirler. O zaman kendinizi hayatta tutabilirsiniz.”

Tarihsel olarak Roma, herkes için uygun fiyatlı olmasını sağlamak amacıyla espresso fiyatlarını düzenliyordu ve fiyat kontrolleri on yıllar önce sona ermiş olsa da müşteriler ucuz kahveye alıştı.

Morello, “Halk arasında sabit bir fiyat beklentisi var, bu da politik bir fiyat” dedi. “Diğer taraftan, baristalar hacmi kaybetmemek için çok fazla artış yapmaktan korkuyor.”

Sbraga, hizmet verdikleri topluluklarla iç içe olan baristaların da espresso fiyatlarını düşük tutmak için sosyal baskılarla karşı karşıya olduklarını, ancak kapuçino gibi ayrıntılı içecekler ve atıştırmalıklar için daha fazla ücret talep edebildiklerini söyledi.

“ESPRESSO EKMEK GİBİ BİR İHTİYAÇ”

“Espresso gibi bir ürün ekmek gibi bir ihtiyaçtır” dedi. “Müşteriler ürünün bu kadar önemli olduğu algısına sahip olduğunda, fiyatları yükseltmek kolay değil.”

Liguria’da bir bar sahibi, müşterilerin fiyatla ilgili şikayetlerine, evden kendi fincanlarını, kaşıklarını ve şekerlerini getirmeleri halinde espressoyu sadece 70 sente satmayı teklif ederek yanıt verdi.

54 yaşındaki Gianni Manganiello, babasının 70 yıl önce Roma’nın işçi sınıfı mahallesi Centocelle’de açtığı Tazza D’Oro kahve dükkanını işletiyor. Şu anda espressoyu fincan başına 1 Avro’ya satıyor, pandemi sonrası yapılan fiyat artışından sonra önceki fiyat 90 sent.

Ancak hammadde fiyatlarının artması halinde espresso fiyatlarını yüzde 10 daha artırmaya hazır olduğunu söyledi: “Her fiyatı artıramazsınız yoksa tüm müşteriler yok olur,” dedi. “Bir denge tutturmak zorundasınız.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir